[33-14] [13-1]
A csald nagy kedvence a brownie.
desanym receptje alapjn:
Browni.
250g tcsokold,
4. tojs
180g.cukor
200g. vaj.
Csipet s.
100g. liszt,
Elkszts:
Az tcsokoldt gz felett megolvasztjuk, hozz keverjk a vajat, st, cukrot, tojs srgkat, lisztet, a felvert tojs fehrjt. Zsrozott, lisztezett tepsiben, magas hfokon 5 percig, Majd 160-170c-on 10 percig stjk.
|
deskposzta leves virslivel.
Hozzvalk:2 db burgonya
1 kisfej kposzta
olaj kb 4-5 kanl.
liszt 2 ev.-kanl
kb. 3dl tej
s, bors, telzest.
2-3db vrsli.
A burgonyt megtiszttjuk, feldaraboljuk.
A kkosztt szintn, de nem aprra.
Vilgos rntst ksztnk.
Burgonyt, kposztt annyi vzben felrakjuk fni,
hogy ellepje. szzuk borsozzuk.
Amikr puha, hozzadjuk a tejet, telzestt s a rntst.
felfzzk, belerakjuk a karikra vgott vrslit, picit mg fzzk.
J tvgyat!
|
A msik:
Srga tr:
1l tej,
20 tojs,
10dkg cukor,
2cs. mazsola,
2 cs. vanlia,
A tejet forraljuk, belekavarjuk az sszetrt tojsokat s a tbbi belevalt.Addig kavargatjuk amg elvlik a savtl.Nokedli szrt kiblelnk tiszta konyharuhval , belentjk s haggyuk lecspgni , amg ssze ll s szeletelhet lesz.
J tvgyat hozz!
|
Kt nagyon rgi recept.
Trappista sajt:
1l tej,
1/4kg tr,
6dkg margarin,
1 tojs,
1 kvskanl s,
1kvskanl szdabikarbna,
A te forraljuk, hozz adjuk a trt,tovbb fzzk s sszemens utn leszrjk.
A margarint habostjuk, hozzadjuk a trs masszt, a nyers tojst, st s a szdabikarbnt.sszedolgozzuk s tovbb fzzk, habvervel kevergetve.Fliba tekerve formzzuk. KB. 30-40dkg lesz belle.
J kisrletezst!
|
Esztiktl kaptam, azta sokszor elkszlt a bgrs recept.
Hozzvalk:
3 db tojs,
30dkg cukor,
2dl olaj,
40dkg reszelt alma,
1 kvskanl szdabikarbna,
1 evkanl fahj,
mazsola, dibl,(el is maradhat)
30dkg liszt,
1 stpor.
A tojst, cukrot , olajat habosra keverjk,hozz adjuk a reszelt almt,szdabikarbnt,fahjat,beleszrjuk a stporral elkevert lisztet.Zsrozott, lisztezett tepsiben, piskta mdjra stjk.
J TVGYAT HOZZ!
|
Habos szlvs.
5 tojs srgja,
1 bgre(az-az 2dl) tej.
1 1/4 bgre +1 bgre cukor.
12,5dkg margarin.
1 3/4bgre liszt,
1 stpor,
csipet s,
fahj,
50dkg magozott, flbevgott szilva.
A tojs srgjt 3/4bgre cukorral s a margarinnal habosra kavarjuk,
majd hozz adjuk a liszttel elkavart stport s a tejet.
Kizsrozott, lisztezett tepsiben elsimtjuk s kirakjuk a tetejt flbevgott, fahjas cukorba mrtott szilvval.
kb. 20 percig stjk.
A tojs fehrjt 1 1/4 bgre cukorral kemny habb verjk, majd a stemny tetejre simtjuk s
vissza toljuk a stbe.
Rzsasznre stjk.
J tvgyat hozz!
|
Srgarpa puding.
4 srgarpa,
4 ev kanl liszt,
4 dl tej,
2 kanl tolaj,
ks hegynyi szda bikarbna,
cukor, zls szerint (des rphoz alig kell).
A megtiszttott rpkat lereszeljk(citrom , sajt reszeln).
A felmelegtett olajba ntjk a szda bikarbnval s
addig kavargatjuk, amg ppp esik szt.
A tetejre szrjuk a cukrot, lisztet s felntjk a tejjel,
lland kavars mellett srre fzzk.
J tvgyat hozz!
Mivel megszlttattam, elkezdem ide rni a szerz ltal mr ismert recepteket, hogy ne kelljen telefonlni.
|
Egyik kollganm ma stit hozott. Mr el is felejtettem ezt az dessget. Mikor elszr lttam, el sem tudtam kpzelni, hogy is ll ssze. Nem sok tuds kell hozz, csak kitarts a kenegetshez. Egyszer, mgis nagyon zletes desszert! A receptet a www.nosalty.hu oldalrl vettem.
Albert kekszes stemny
hozzvalk
2 cs Albert keksz (220 g/csomag)
4 ek liszt
20 dkg kristlycukor
3 dl tej
25 dkg Rama
1 dl fekete kv
rumaroma zls szerint
Elkszts
A tejet feltesszk forrni.A lisztet, a kakat, a kristlycukrot sszekeverjk. Ha a tej forrskzeli llapot, hozzkeverjk a lisztes-kakas-cukros keverket. Miutn elolvadt benne a keverk, hozzadjuk a margarint, a kvt s a rumot. Addig fzzk, amg nem forr. Kicsit hagyjuk hlni. A kekszeket sszeragasztjuk a krmmel, majd bekenjk a tetejt is, dsztsnek szrhatunk r kkuszreszelket. Becsomagoljuk alufliba, s egy jszakt pihenni hagyjuk a htben. Tlalskor a rudat ferdn szeleteljk.
Mondjuk n kihagytam belle a kvt, s a rumot. gy inkbb csak a csokis z dominlt.
A ferde szeletels miatt gy nz ki a sti, mintha vkony tsztacskokat ragasztottunk volna ssze csokicskokkal. Trkks! 
|
Kollganim hvtk fel a figyelmemet egy roppant gyorsan elkszthet finomsgra, melynek receptjt a www.mindmegette.hu oldalon meg is talltam.
Puha kakas szelet
Hozzvalk:
-
12 evkanl cukor
-
3 egsz tojs
-
12 evkanl liszt
-
12 evkanl tej
-
10 evkanl olaj
-
1 csomag vanlis cukor
-
1 csomag stpor
-
2 evkanl kakapor (nem instant!)
-
ntethez:
-
12 evkanl forr tejben felolvasztott 8 evkanl cukor
Elkszts:
A hozzvalkat tetszleges sorrendben sszekeverjk, majd kis tepsiben kb. 180 fokon 20-25 percig tprbig stjk. Ahogy kszen van, megntzzk a forr cukros tejjel, ami eleinte soknak tnik majd, de beszvja (ettl lesz puha). Langyosra hls utn a tetejre csokimzat kszts, brmilyen mdszerrel (az enym a kvetkez: 4 evkanl porcukor, 4 evkanl kakapor, 10 dkg teavaj s annyi rum, amivel lassan folysra lehet keverni, mikzben a vaj megolvad.)
|
Sgornm desanyjtl kaptam ezt a receptet. Br elgg "pepecsels", de mindenkppen ajnlott kiprblni. Kicsit sem rzdik benne a rpa! Az ze pedig egyenesen mennyei!
Narancsos mascarpons rpatorta
· 300 g reszelt srgarpa
· 200 g liszt
· 200 g darlt di vagy mandula
· 2 teskanl stpor
· 1/2 teskanl szdabikarbna
· csipet s s sok-sok szeretet
· 100 g barna ndcukor
· 50 g gymlcscukor
· 2 ppos teskanl reszelt, cukrozott narancshj (ennek hjn 2 db nagyobb narancs lereszelt hja.)
· 4 tojs
· 60 ml olaj (lehetleg olva)
· 3 evkanl tejfl
Krm:
· 100 g puha vaj
· 250 g mascarpone
· 450 g lecspgtetett tejfl
· kb. 150 g porcukor
· kb. 3 ppos teskanl reszelt narancshj
· kb. fl narancs leve
· 4 dl tej
· 3 tojs srgja
· 3 evkanlcukor
· 2 zacsk vanlis cukor
· 2 ppos evkanl liszt
Elksztse:
Tszta: A tortaformt alaposan kivajazom, kilisztezem. A stt elmelegtem 150 fokra (lgkeverses st). A tojsfehrjt csipet sval kemny habb verem, majd beleteszem a cukrot s azzal fnyesedsig verem. A tbbi hozzvalt egy tlban j alaposan sszekeverem.
A tojsfehrjt evkanalanknt hozzadom, vatosan kevergetve.
Tprbig stm. (kb. ¾-1 ra) Ha a teteje nagyon pirulna egy zsrpaprral letakarom.
Kiveszem a tortaformbl s lehtm. A kihlt tortt flbe vgom s az aljt tortstlra teszem.
Rteszem a megtiszttott tortakarikt.
Krm:
A tojsok srgjt, a lisztet, 3 evkanl cukrot kevs hideg tejjel simra keverjk. A maradk tejet felforraljuk, lland kevers mellett az elz keverkhez ntjk, s addig forraljuk, mg j sr nem lesz. Levesszk a tzrl s hozzadjuk a vanlis cukrot. Ezutn turmixgpbe tesszk, beledobunk 10dkg felkockzott vajat, s simra keverjk.
1 ppos evkanl zselatint 3 evkanl langyos vzzel elkevernk s lass lngon forralsig hevtjk. A krmbl hozzntnk kb. 2 dl-t s elkeverjk, majd visszantjk a turmixba s jra mixeljk. Egy tlban a mascarpont, a porcukrot, a narancs levt, hjt s a tejflt simra keverjk. Hozzkeverjk a mg langyos krmet.
A krm 3/4 rszt azonnal rntm a torta aljra. Rteszem a torta msik felt. A maradk krmet rntm s elsimtom. Tlals eltt leveszem a tortakarikt s a tetejt gymlccsel (mandarin cikkekkel) dsztem.
Tlalsig hideg helyen trolom.
|
Rps sajtkrm
20 dkg rpa reszelve
20 dkg sajt reszelve (legjobb fstlt sajtbl)
1 kis gerezd fokhagyma reszelve
1 kanl majonz
1 kanl tejfl
A tejfl s majonz adagolsnl gyelni kell arra, hogy ne vigyk tzlsba. Annyit tegynk bele, hogy kenhet, krmes legyen az llaga.
Akr pirtsra, akr friss puha kennyrre is kenhetjk!
Aki egyszer kiprblta, mskor is el fogja kszteni! 
|
Flig-meddig kezd hziasszony lvn nha jl jn egy kis segtsg, ha fzsrl van sz. Ilyenkor vagy desanymat hvom fel, vagy a netet veszem segtsgl.
Taln itt is segt kezekre tallok.
Krek minden kedves ide ltogat, sts-fzsben jrtas olvasmat, hogy ossza meg velem/velnk nagy gondal rztt csaldi receptjeinek egyikt. (Akr tbbet is )
|
[33-14] [13-1]
|
Elsknt egy nagy kedvencemet szeretnm megosztani. A neten a www.sajtkukac.hu oldalon bukkantam r.
Knnyen beszerezhet alapanyagokbl rvid id alatt elkszthet. Kezd szakcsoknak is tkletes recept. Egy gyors desszert:
Hamis marcipngoly
40 dkg porcukor
20 dkg grz
15 ek forr tej
30 dkg darlt hztartsi keksz (n ettl tbbet tettem hozz. gy 40 dkg kellett)
10 dkg olvasztott vaj
Kakapor vagy kkuszreszelk a hempergetshez.
A tejet forrsig hevtem, majd beleszrom a grzt, hogy megdagadjon. A porcukrot s a darlt kekszet sszekeverem egy csipet sval s hozzkeverem a kihlt grzt, majd az olvasztott vajat, vgl az aromt. Ha tl puha keverek mg hozz nhny deka darlt kekszet. A masszt 2 rt htm, utna dinyi gmbket formzok bellk s a kakaporba hempergetem.
Olyan mint a marcipn, csak sokkal olcsbb!