[32-13] [12-1]
Édeskáposzta leves virslivel.
Hozzávalók:2 db burgonya
1 kisfej káposzta
olaj kb 4-5 kanál.
liszt 2 ev.-kanál
kb. 3dl tej
só, bors, ételízesítő.
2-3db vírsli.
A burgonyát megtisztítjuk, feldaraboljuk.
A kákosztát szintén, de nem apróra.
Világos rántást készítünk.
Burgonyát, káposztát annyi vízben felrakjuk főni,
hogy ellepje. sózzuk borsozzuk.
Amikr puha, hozzáadjuk a tejet, ételízesítőt és a rántást.
felfőzzük, belerakjuk a karikára vágott vírslit, picit még főzzük.
Jó étvágyat!
|
A másik:
Sárga túró:
1l tej,
20 tojás,
10dkg cukor,
2cs. mazsola,
2 cs. vanília,
A tejet forraljuk, belekavarjuk az összetört tojásokat és a többi belevalót.Addig kavargatjuk amíg elválik a savótól.Nokedli szürőt kibélelünk tiszta konyharuhával , beleöntjük és haggyuk lecsöpögni , amíg össze áll és szeletelhető lesz.
Jó étvágyat hozzá!
|
Két nagyon régi recept.
Trappista sajt:
1l tej,
1/4kg túró,
6dkg margarin,
1 tojás,
1 kávéskanál só,
1kávéskanál szódabikarbóna,
A te forraljuk, hozzá adjuk a túrót,tovább főzzük és összemenés után leszürjük.
A margarint habosítjuk, hozzáadjuk a túrós masszát, a nyers tojást, sót és a szódabikarbónát.Összedolgozzuk és tovább főzzük, habverővel kevergetve.Fóliába tekerve formázzuk. KB. 30-40dkg lesz belőle.
Jó kisérletezést!
|
Esztikétől kaptam, azóta sokszor elkészült a bögrés recept.
Hozzávalók:
3 db tojás,
30dkg cukor,
2dl olaj,
40dkg reszelt alma,
1 kávéskanál szódabikarbóna,
1 evőkanál fahéj,
mazsola, dióbél,(el is maradhat)
30dkg liszt,
1 sütőpor.
A tojást, cukrot , olajat habosra keverjük,hozzá adjuk a reszelt almát,szódabikarbónát,fahéjat,beleszórjuk a sütőporral elkevert lisztet.Zsírozott, lisztezett tepsiben, piskóta módjára sütjük.
JÓ ÉTVÁGYAT HOZZÁ!
|
Habos szílvás.
5 tojás sárgája,
1 bögre(az-az 2dl) tej.
1 1/4 bögre +1 bögre cukor.
12,5dkg margarin.
1 3/4bögre liszt,
1 sütőpor,
csipet só,
fahéj,
50dkg magozott, félbevágott szilva.
A tojás sárgáját 3/4bögre cukorral és a margarinnal habosra kavarjuk,
majd hozzá adjuk a liszttel elkavart sütőport és a tejet.
Kizsírozott, lisztezett tepsiben elsimítjuk és kirakjuk a tetejét félbevágott, fahéjas cukorba mártott szilvával.
kb. 20 percig sütjük.
A tojás fehérjét 1 1/4 bögre cukorral kemény habbá verjük, majd a sütemény tetejére simítjuk és
vissza toljuk a sütőbe.
Rózsaszínűre sütjük.
Jó étvágyat hozzá!
|
Sárgarépa puding.
4 sárgarépa,
4 evő kanál liszt,
4 dl tej,
2 kanál étolaj,
kés hegynyi szóda bikarbóna,
cukor, ízlés szerint (édes répához alig kell).
A megtisztított répákat lereszeljük(citrom , sajt reszelőn).
A felmelegített olajba öntjük a szóda bikarbónával és
addig kavargatjuk, amíg péppé esik szét.
A tetejére szórjuk a cukrot, lisztet és felöntjük a tejjel,
állandó kavarás mellett sűrűre főzzük.
Jó étvágyat hozzá!
Mivel megszólíttattam, elkezdem ide írni a szerző által már ismert recepteket, hogy ne kelljen telefonálni.
|
Egyik kolléganőm ma sütit hozott. Már el is felejtettem ezt az édességet. Mikor először láttam, el sem tudtam képzelni, hogy is áll össze. Nem sok tudás kell hozzá, csak kitartás a kenegetéshez. Egyszerű, mégis nagyon ízletes desszert! A receptet a www.nosalty.hu oldalról vettem.
Albert kekszes sütemény
hozzávalók
2 cs Albert keksz (220 g/csomag)
4 ek liszt
20 dkg kristálycukor
3 dl tej
25 dkg Rama
1 dl fekete kávé
rumaroma ízlés szerint
Elkészítés
A tejet feltesszük forrni.A lisztet, a kakaót, a kristálycukrot összekeverjük. Ha a tej forrásközeli állapotú, hozzákeverjük a lisztes-kakaós-cukros keveréket. Miután elolvadt benne a keverék, hozzáadjuk a margarint, a kávét és a rumot. Addig főzzük, amíg nem forr. Kicsit hagyjuk hűlni. A kekszeket összeragasztjuk a krémmel, majd bekenjük a tetejét is, díszítésnek szórhatunk rá kókuszreszeléket. Becsomagoljuk alufóliába, és egy éjszakát pihenni hagyjuk a hűtőben. Tálaláskor a rudat ferdén szeleteljük.
Mondjuk én kihagytam belőle a kávét, és a rumot. Így inkább csak a csokis íz dominált.
A ferde szeletelés miatt úgy néz ki a süti, mintha vékony tésztacsíkokat ragasztottunk volna össze csokicsíkokkal. Trükkös!
|
Kolléganőim hívták fel a figyelmemet egy roppant gyorsan elkészíthető finomságra, melynek receptjét a www.mindmegette.hu oldalon meg is találtam.
Puha kakaós szelet
Hozzávalók:
-
12 evőkanál cukor
-
3 egész tojás
-
12 evőkanál liszt
-
12 evőkanál tej
-
10 evőkanál olaj
-
1 csomag vaníliás cukor
-
1 csomag sütőpor
-
2 evőkanál kakaópor (nem instant!)
-
Öntethez:
-
12 evőkanál forró tejben felolvasztott 8 evőkanál cukor
Elkészítés:
A hozzávalókat tetszőleges sorrendben összekeverjük, majd kis tepsiben kb. 180 fokon 20-25 percig tűpróbáig sütjük. Ahogy készen van, megöntözzük a forró cukros tejjel, ami eleinte soknak tűnik majd, de beszívja (ettől lesz puha). Langyosra hűlés után a tetejére csokimázat készíts, bármilyen módszerrel (az enyém a következő: 4 evőkanál porcukor, 4 evőkanál kakaópor, 10 dkg teavaj és annyi rum, amivel lassan folyósra lehet keverni, miközben a vaj megolvad.)
|
Sógornőm Édesanyjától kaptam ezt a receptet. Bár eléggé "pepecselős", de mindenképpen ajánlott kipróbálni. Kicsit sem érződik benne a répa! Az íze pedig egyenesen mennyei!
Narancsos mascarponés répatorta
· 300 g reszelt sárgarépa
· 200 g liszt
· 200 g darált dió vagy mandula
· 2 teáskanál sütőpor
· 1/2 teáskanál szódabikarbóna
· csipet só és sok-sok szeretet
· 100 g barna nádcukor
· 50 g gyümölcscukor
· 2 púpos teáskanál reszelt, cukrozott narancshéj (ennek híján 2 db nagyobb narancs lereszelt héja.)
· 4 tojás
· 60 ml olaj (lehetőleg olíva)
· 3 evőkanál tejföl
Krém:
· 100 g puha vaj
· 250 g mascarpone
· 450 g lecsöpögtetett tejföl
· kb. 150 g porcukor
· kb. 3 púpos teáskanál reszelt narancshéj
· kb. fél narancs leve
· 4 dl tej
· 3 tojás sárgája
· 3 evőkanálcukor
· 2 zacskó vaníliás cukor
· 2 púpos evőkanál liszt
Elkészítése:
Tészta: A tortaformát alaposan kivajazom, kilisztezem. A sütőt előmelegítem 150 fokra (légkeveréses sütő). A tojásfehérjét csipet sóval kemény habbá verem, majd beleteszem a cukrot és azzal fényesedésig verem. A többi hozzávalót egy tálban jó alaposan összekeverem.
A tojásfehérjét evőkanalanként hozzáadom, óvatosan kevergetve.
Tűpróbáig sütöm. (kb. ¾-1 óra) Ha a teteje nagyon pirulna egy zsírpapírral letakarom.
Kiveszem a tortaformából és lehűtöm. A kihűlt tortát félbe vágom és az alját tortástálra teszem.
Ráteszem a megtisztított tortakarikát.
Krém:
A tojások sárgáját, a lisztet, 3 evőkanál cukrot kevés hideg tejjel simára keverjük. A maradék tejet felforraljuk, állandó keverés mellett az előző keverékhez öntjük, és addig forraljuk, míg jó sűrű nem lesz. Levesszük a tűzről és hozzáadjuk a vaníliás cukrot. Ezután turmixgépbe tesszük, beledobunk 10dkg felkockázott vajat, és simára keverjük.
1 púpos evőkanál zselatint 3 evőkanál langyos vízzel elkeverünk és lassú lángon forralásig hevítjük. A krémből hozzáöntünk kb. 2 dl-t és elkeverjük, majd visszaöntjük a turmixba és újra mixeljük. Egy tálban a mascarponét, a porcukrot, a narancs levét, héját és a tejfölt simára keverjük. Hozzákeverjük a még langyos krémet.
A krém 3/4 részét azonnal ráöntöm a torta aljára. Ráteszem a torta másik felét. A maradék krémet ráöntöm és elsimítom. Tálalás előtt leveszem a tortakarikát és a tetejét gyümölccsel (mandarin cikkekkel) díszítem.
Tálalásig hideg helyen tárolom.
|
Répás sajtkrém
20 dkg répa reszelve
20 dkg sajt reszelve (legjobb füstölt sajtból)
1 kis gerezd fokhagyma reszelve
1 kanál majonéz
1 kanál tejföl
A tejföl és majonéz adagolásánál ügyelni kell arra, hogy ne vigyük túzlásba. Annyit tegyünk bele, hogy kenhető, krémes legyen az állaga.
Akár pirítósra, akár friss puha kennyérre is kenhetjük!
Aki egyszer kipróbálta, máskor is el fogja készíteni!
|
Félig-meddig kezdő háziasszony lévén néha jól jön egy kis segítség, ha főzésről van szó. Ilyenkor vagy Édesanyámat hívom fel, vagy a netet veszem segítségül.
Talán itt is segítő kezekre találok.
Kérek minden kedves ide látogató, sütés-főzésben jártas olvasómat, hogy ossza meg velem/velünk nagy gondal őrzött családi receptjeinek egyikét. (Akár többet is )
|
[32-13] [12-1]
|
Elsőként egy nagy kedvencemet szeretném megosztani. A neten a www.sajtkukac.hu oldalon bukkantam rá.
Könnyen beszerezhető alapanyagokból rövid idő alatt elkészíthető. Kezdő szakácsoknak is tökéletes recept. Egy gyors desszert:
Hamis marcipángolyó
40 dkg porcukor
20 dkg gríz
15 ek forró tej
30 dkg darált háztartási keksz (Én ettől többet tettem hozzá. Úgy 40 dkg kellett)
10 dkg olvasztott vaj
Kakaópor vagy kókuszreszelék a hempergetéshez.
A tejet forrásig hevítem, majd beleszórom a grízt, hogy megdagadjon. A porcukrot és a darált kekszet összekeverem egy csipet sóval és hozzákeverem a kihűlt grízt, majd az olvasztott vajat, végül az aromát. Ha túl puha keverek még hozzá néhány deka darált kekszet. A masszát 2 órát hűtöm, utána diónyi gömböket formázok belőlük és a kakaóporba hempergetem.
Olyan mint a marcipán, csak sokkal olcsóbb!