[32-13] [12-1]
Vegyes savanyúság télire.
paprika, káposzta, uborka, zöld paradicsom, hagyma.
A mennyiség 7 kg. Nálam a káposzta a legtöbb az 2 kg, a többi naggyából egyformán.
Ez a tisztított, legyalult mennyiség.
3dl 10% ecet
30dkg cukor
10 dkg só
1 teáskanál borkén
1 teáskanál borkősav.
Alaposan megmosunk mindent, káposztagyalun legyaluljuk.
Hozzákeverjük a fűszereket és 24- 36 órán át, időnként megkeverve, hűvös helyen haggyuk levet ereszteni. A legvégén belekeverjük a tartósító szert.
Forróvízben tisztáramosott üvegekbe rakjuk a saját levében . Lezárjuk az üvegeket, és rakhatjuk is a polcra.
Az eredmény roppanós, ízletes.
|
Lengyel saláta.
1db sárgarépa
1db alma
1db zeller
fél citrom reszelt héjja
majonéz,
a zöldségeket lereszeljük a tèszta reszelővel,
a citrom héjjal összekeverjük.
egy kevés majonézzal beállítjuk az állagát.
|
Krumplis pogácsa. (Sokáig puha marad, kelesztés előtt lefagyasztható, könnyű.)
72db.
1kg liszt
800g áttört főtt burgonya
5og élesztő
200g teavaj
200g zsír
50g só
3db tojásnak a sárgája
150ml tej
1tk. cukor.
élesztőt a cukorral a tejben felfuttatni,
összedolgozni a többi anyaggal. 1/2 óra pihentetés után nyújtani
2cm vastagra, bevagdosni, 4cm szaggatóval kiszaggatni. A tetejét kenni a tojás fehérjével.
Lehet rá szórni sajtot, szezámmagot, köményt.
Keleszteni, 190-200 fokon sütni.
..
|
2db tojás.
2023.04.06 18:00 Anya. „
Elront hazátlan fánk .
50dkg liszt
3dkg élesztő
3dl tej
2evőkanál cukor
3dkg margarin
1 csipet só
reszelt citromhéj
az élesztőt a langyos tejben a cukorral felfuttatjuk,
a száraz anyagokkal összedolgozzuk.
Fél óráig letakarva kelesztjük .
Újjnyi vastagra kinyújtjuk és kb.7 centisre kisszaggatjuk .
Bő olajban sütjük , az első oldalt fedő alatt , arany barnára, megfordítás után fedő nélkül.
Melegen meghintjük porcukorral, lekvárral tálaljuk.
Jó étvágyat hozzá.
|
Kimaradt a 2db tojás.
2023.04.06 18:00 Anya. „
Elront hazátlan fánk .
50dkg liszt
3dkg élesztő
3dl tej
2evőkanál cukor
3dkg margarin
1 csipet só
reszelt citromhéj
az élesztőt a langyos tejben a cukorral felfuttatjuk,
a száraz anyagokkal összedolgozzuk.
Fél óráig letakarva kelesztjük .
Újjnyi vastagra kinyújtjuk és kb.7 centisre kisszaggatjuk .
Bő olajban sütjük , az első oldalt fedő alatt , arany barnára, megfordítás után fedő nélkül.
Melegen meghintjük porcukorral, lekvárral tálaljuk.
Jó étvágyat hozzá.
|
Amerikai fahéjas csiga
(Cinnamon)
Tészta:
700g liszt
40g élesztő ( élesztőt vízben kevés cukorral felfuttatni.)
0,5 tk. só Össze dolgozni, 1 1/2 órát keleszteni.
200 ml tej
2db tojás
100ml víz
70g cukor
70 ml olaj
Töltelék:
190g barna cukor
120g vaj ( cukrot a vajjal összekeverni ,majd a fahéjjal.)
4tk fahéj
Öntet:
60 g vaj
120g krémsajt
100 g porcukor
1 evk. vaniliacukor.
A tésztát 3-4 mm vastagra kinyujtjuk, megkenjük a fahéjas töltelékkel. Feltekerjük.
3-4 cm vastagra vágjuk, enyhén vajazott sütő papírra rakjuk a tepsiben.
20 perc kelesztés után , 180 fokra melegített sütőbe rakjuk, de előtte visszavesszük 165 fokra. Amíg sűl elkészítjük az öntetet, amit még melegen a csigák tetejére kenünk.
|
Mónika salátája.
uborka
paprika
paradicsom
kaliforniai paprika, minden szinből
lila hagyma
pici apróra vágni, sózni, állni hagyni fél órát. Ki csavarni.
1 nagy tejföl , 1 nagy majonéz, cukor ízlés szerint.
|
Tökéletes fasirt.
1kg hús
4db zsömle
2 fej hagyma
6 gerezd fokhagyma
4 db tojás
2 kk. majoranna
2tk.paprika
só(kb. 3dkg.)
bors
ha nem eléggé formálható, zsemlemorzsával sűrithetjük.
1/2 l olaj a sütéshez.
|
Elront hazátlan fánk .
50dkg liszt
3dkg élesztő
3dl tej
2evőkanál cukor
3dkg margarin
1 csipet só
reszelt citromhéj
az élesztőt a langyos tejben a cukorral felfuttatjuk,
a száraz anyagokkal összedolgozzuk.
Fél óráig letakarva kelesztjük .
Újjnyi vastagra kinyújtjuk és kb.7 centisre kisszaggatjuk .
Bő olajban sütjük , az első oldalt fedő alatt , arany barnára, megfordítás után fedő nélkül.
Melegen meghintjük porcukorral, lekvárral tálaljuk.
Jó étvágyat hozzá.
|
Kalács ( kipróbálva, ezután így készítem.)
1kg liszt
1kocka élesztő
4 kanál cukor
2db tojás sárgája
nagy csipet só
10 evőkanál étolaj
6dl tej
Az élesztőt felfuttatjuk a cukorral és langyos tejjel,
össze dolgozzuk a többi hozzávalóval, amíg kéztől , táltól elválik.
Letekarva háromsorosára kelesztjük.
Izlés szerint tölthetjük, mákkal, dióval, kakaóval, túróval, kókusszal, lekvárral.180fokon sütjük.
|
Sajtos rudak.
30dkg liszt
1tk.sütőpor
10dkg vaj
15dkg tejfel
1 tk. só
tetejére, 1 tojás ,(én megsóztam), sajt.
Mindent simára gyúrúnk, sütőpapiron kinyujtjuk,
újjnyi szélesre , husszúra vágjuk, megkenjük a
tojással, megszórjuk a sajttal, 180 fokon előmelegített sütőben
megsütjük
Letekerva, nyersen a vendég érkezése előtt is süthetjük,
melegen a legjobb. |
Hájas. (Nem nehéz és bonyolult! Egy picit időigényes.)
50dkg sertés háj
70 dkg liszt
2 evőkanál ecet
2 db tojássárgája
kevés só
2 evőkanál cukor
kb. 2,5 dl langyos víz , liszttől függ
házi lekvár, sütésálló.
1. A hájat kiáztatjuk, lehártyázzuk, ledaráljuk
2 evk. ecettel fehéredésig keverjük.
2. A lisztet összedolgozzuk a só, cukor, tojás, langyosvízzel és kb.
fél óráig, dagasztjuk. Amíg elkészül a háj kenőke addig pihentetjük.
3. Amilyen vékonyra tudjuk kinyujtjuk és 1/3 rész hájjal megkenjük.
Összhajtjuk, jobbról- balra harmadig, balról jobbra, alulról fel,
felülről le.
Félóra pihenés után, kinyujt, ken, hajtogat, Majd félóra pihenés után ismétel. Pihen és kb 7mm vastagra kinyujtjuk, lisztezet deszkán,
6x6 cm kockákra felvágjuk egy-egy teáskanál lekvárt rakunk rá,
Félbe hajtjuk és sütőpapirral kibélelt tepsin 230 fokosra előmelegített sütőben, rózaszinre sütjük. Még melegen porcukorba forgatjuk.
70-80 db lesz belőle. Én dupla adagot készítek és lefagyasztom.
Szobahőmérsékleten kiolvasztva, hetek múlva is használható, csak egy picivel több liszt kell a nyújtáshoz.
Jó étvágyat hozzá! |
Csehszlovák krémes.
30dkg cukor,
4 tojás sárgája
10 kanál víz: habosra kavarni,
10dkg darált dió,
Szűk 20 dkg liszt,
1 sütőpor,
bő 2 kanál kakaó, összekavani
4 tojás felvert fehéje: lazán a többihez kavarni.
Zsírozott lisztezett tepsiben 180 fokos előmelegített sütőben,
piskótaként megsütni. Kihülés után atetejére kenjük a krémet.
4dl tejben , 4 evőkanál lisztet megfőzünk, amikor kihűl,
20 dkg vajat 20 dkg porcukorral 2db vaníliás cukorral habosra kavarunk , majd a kettőt összekeverva a kihűlt tésztára kenjük.
A tetejét díszíthetjük , csokireszelékkek, vagy kókuszreszelékkel
Jó étvágyat hozzá!
|
Csehszlovák krémes.
30dkg cukor,
4 tojás sárgája
10 kanál víz: habosra kavarni,
10dkg darált dió,
Szűk 20 dkg liszt,
1 sütőpor,
bő 2 kanál kakaó, összekavani
4 tojás felvert fehéje: lazán a többihez kavarni.
Zsírozott lisztezett tepsiben 180 fokos előmelegített sütőben,
piskótaként megsütni. Kihülés után atetejére kenjük a krémet.
4dl tejben , 4 evőkanál lisztet megfőzünk, amikor kihűl,
20 dkg vajat 20 dkg porcukorral 2db vaníliás cukorral habosra kavarunk , majd a kettőt összekeverva a kihűlt tésztára kenjük.
A tetejét díszíthetjük , csokireszelékkek, vagy kókuszreszelékkel
Jó étvágyat hozzá!
|
Hűtős lángos.
1 kg liszt.
5dkg élesztő.
1 ek. só.
2 dl. tejföl.
4 dl. tej.
2 db. tojás.
1 nagyméretű zacskó.
2 ek. olaj.
A hozzávalókat kézzel összegyúrjuk.
Az olajjal kikent zacskóba tesszük.
Hűtőben tároljuk, kéthétig is eláll.
A sütéshez kétujjnyi olajat melegítünk és egy maréknyi tésztát kézzel kihúzunk.
A zacskót zárjuk vissza mert kiszáradhat a tészta.
Jó étvágyat !
|
Habkönnyű sóskifli.
700g liszt összegyúrni
2 db tojás 4 részre osztani
1 kispohár kefir kerekre nyújtani
100ml étolaj 2-2 részt összeragasztani a sós margarinnal.
60 g cukor 16 részre vágni és a szélesebb végétől feltekerni.
csipet só ismételni a másik két lappal.
100 ml tej sütés 180°c
50 g élesztő
Margarin kenőke: 200g margarin
25g só
|
Kossuth kifli.
6db tojás sárgája
25dkg cukor
12dkg zsír
Kikeverjük,majd hozzáadunk,
1 sütőpor
1 vaníliás cukor
18 dkg liszt
1 citrom levét és lereszelt héját
a 6 tojás felvert fehérjét.
A tetejére 10dkg darált diót szórunk, de tehetünk bele is.
|
Joghurt torta.
3 pohár natúr joghurt
2 pohár tejszín(2dl-es)
10 evőkanál cukor
2 evőkanál zselatin(25g)
2 vanília cukor
½ kg gyümölcs(eper, meggy, málna,narancs, ananász, őszibarack)
Alap: 3 tojásos piskóta a tortaformában kihűtve.
Krém:A joghurtot, a cukrot, a vaníliás cukrot és a zselatint összekeverjük és felmelegítjük addig, míg a zselatin fel nem olvad. Kihűtjük. A tejszint felverjük és hozzá keverjük az apróra vágott gyümölcsöt is hozzáadjuk.
Ráöntjük a piskótára és hűtőben kihűtjük.
|
Fánk.
½ kg liszt A liszt közepébe mélyedést készítünk, belemorzsoljuk az élesztőt,
2dkg élesztő kevés tejben feloldunk egy teáskanál cukrot, ráöntjük és haggyuk
2 tojás sárgája kelni. Hozzá adjuk a tojássárgában elkevert cukrot és a sót a
3 dl tej maradék tejet, összegyúrjuk és végül az olvasztott zsírt is hozzá
6 dkg zsír dagasztjuk. Addig, hogy elváljon táltól és kéztől.Alul felül
5 dkg porcukor lisztezzük, letakarjuk. 1 órán át meleg helyen kelesszük.
csipetnyi só reszelt citrm héjj.
1l olaj a sütéshez Lisztezett deszkán, kézzel kb:3-4 centi vastagra széthúzzuk.
Kerek szaggatóval kiszaggatjuk és tovább kelesszük.
Meleg olajban az egyik oldalt fedő alatt a másikat fedő nélkül,
egyenletes pirosra sütjük. Porcukorral meghintjük, lekvárral
tálaljuk.
|
A család nagy kedvence a brownie.
Édesanyám receptje alapján:
Browni.
250g étcsokoládé,
4. tojás
180g.cukor
200g. vaj.
Csipet só.
100g. liszt,
Elkészítés:
Az étcsokoládét gőz felett megolvasztjuk, hozzá keverjük a vajat, sót, cukrot, tojás sárgákat, lisztet, a felvert tojás fehérjét. Zsírozott, lisztezett tepsiben, magas hőfokon 5 percig, Majd 160-170°c-on 10 percig sütjük.
|
[32-13] [12-1]
|