[33-14] [13-1]
Hts pogcsa.
50 dkg liszt
25 dkg margarin
3dkg leszt
1dl tej
1evkanl s
1 csapott evkanl cukor
1 db tojs
175 gramm ( egy kis pohr) tejfel
a tetejre:
1db tojs +egy pici tej hozz
sajt vagy szezmmag.
az lesztt a cukorral a tejben felfuttatjuk.
sszedolgozzuk a tbbi hozzvalkkal.
szksg esetn ha ragad, mg adunk hozz lisztet.
flival letakarjuk s egy jszakra htbe tesszk.
msnap kinyujtjuk hajtogatjuk 20 perc mlva jra.
jjnyi vastagra nyjtjuk , kiszaggatjuk kenjk, megszrjuk.
180 fokon kszre stjk.
|
Vegyes savanysg tlire.
paprika, kposzta, uborka, zld paradicsom, hagyma.
A mennyisg 7 kg. Nlam a kposzta a legtbb az 2 kg, a tbbi naggybl egyformn.
Ez a tiszttott, legyalult mennyisg.
3dl 10% ecet
30dkg cukor
10 dkg s
1 teskanl borkn
1 teskanl borksav.
Alaposan megmosunk mindent, kposztagyalun legyaluljuk.
Hozzkeverjk a fszereket s 24- 36 rn t, idnknt megkeverve, hvs helyen haggyuk levet ereszteni. A legvgn belekeverjk a tartst szert.
Forrvzben tisztramosott vegekbe rakjuk a sajt levben . Lezrjuk az vegeket, s rakhatjuk is a polcra.
Az eredmny roppans, zletes.
|
Lengyel salta.
1db srgarpa
1db alma
1db zeller
fl citrom reszelt hjja
majonz,
a zldsgeket lereszeljk a tèszta reszelvel,
a citrom hjjal sszekeverjk.
egy kevs majonzzal belltjuk az llagt.
|
Krumplis pogcsa. (Sokig puha marad, keleszts eltt lefagyaszthat, knny.)
72db.
1kg liszt
800g ttrt ftt burgonya
5og leszt
200g teavaj
200g zsr
50g s
3db tojsnak a srgja
150ml tej
1tk. cukor.
lesztt a cukorral a tejben felfuttatni,
sszedolgozni a tbbi anyaggal. 1/2 ra pihentets utn nyjtani
2cm vastagra, bevagdosni, 4cm szaggatval kiszaggatni. A tetejt kenni a tojs fehrjvel.
Lehet r szrni sajtot, szezmmagot, kmnyt.
Keleszteni, 190-200 fokon stni.
..
|
2db tojs.
2023.04.06 18:00 Anya. „
Elront haztlan fnk .
50dkg liszt
3dkg leszt
3dl tej
2evkanl cukor
3dkg margarin
1 csipet s
reszelt citromhj
az lesztt a langyos tejben a cukorral felfuttatjuk,
a szraz anyagokkal sszedolgozzuk.
Fl rig letakarva kelesztjk .
jjnyi vastagra kinyjtjuk s kb.7 centisre kisszaggatjuk .
B olajban stjk , az els oldalt fed alatt , arany barnra, megfordts utn fed nlkl.
Melegen meghintjk porcukorral, lekvrral tlaljuk.
J tvgyat hozz.
|
Kimaradt a 2db tojs.
2023.04.06 18:00 Anya. „
Elront haztlan fnk .
50dkg liszt
3dkg leszt
3dl tej
2evkanl cukor
3dkg margarin
1 csipet s
reszelt citromhj
az lesztt a langyos tejben a cukorral felfuttatjuk,
a szraz anyagokkal sszedolgozzuk.
Fl rig letakarva kelesztjk .
jjnyi vastagra kinyjtjuk s kb.7 centisre kisszaggatjuk .
B olajban stjk , az els oldalt fed alatt , arany barnra, megfordts utn fed nlkl.
Melegen meghintjk porcukorral, lekvrral tlaljuk.
J tvgyat hozz.
|
Amerikai fahjas csiga
(Cinnamon)
Tszta:
700g liszt
40g leszt ( lesztt vzben kevs cukorral felfuttatni.)
0,5 tk. s ssze dolgozni, 1 1/2 rt keleszteni.
200 ml tej
2db tojs
100ml vz
70g cukor
70 ml olaj
Tltelk:
190g barna cukor
120g vaj ( cukrot a vajjal sszekeverni ,majd a fahjjal.)
4tk fahj
ntet:
60 g vaj
120g krmsajt
100 g porcukor
1 evk. vaniliacukor.
A tsztt 3-4 mm vastagra kinyujtjuk, megkenjk a fahjas tltelkkel. Feltekerjk.
3-4 cm vastagra vgjuk, enyhn vajazott st paprra rakjuk a tepsiben.
20 perc keleszts utn , 180 fokra melegtett stbe rakjuk, de eltte visszavesszk 165 fokra. Amg sl elksztjk az ntetet, amit mg melegen a csigk tetejre kennk.
|
Mnika saltja.
uborka
paprika
paradicsom
kaliforniai paprika, minden szinbl
lila hagyma
pici aprra vgni, szni, llni hagyni fl rt. Ki csavarni.
1 nagy tejfl , 1 nagy majonz, cukor zls szerint.
|
Tkletes fasirt.
1kg hs
4db zsmle
2 fej hagyma
6 gerezd fokhagyma
4 db tojs
2 kk. majoranna
2tk.paprika
s(kb. 3dkg.)
bors
ha nem elgg formlhat, zsemlemorzsval srithetjk.
1/2 l olaj a stshez.
|
Elront haztlan fnk .
50dkg liszt
3dkg leszt
3dl tej
2evkanl cukor
3dkg margarin
1 csipet s
reszelt citromhj
az lesztt a langyos tejben a cukorral felfuttatjuk,
a szraz anyagokkal sszedolgozzuk.
Fl rig letakarva kelesztjk .
jjnyi vastagra kinyjtjuk s kb.7 centisre kisszaggatjuk .
B olajban stjk , az els oldalt fed alatt , arany barnra, megfordts utn fed nlkl.
Melegen meghintjk porcukorral, lekvrral tlaljuk.
J tvgyat hozz.
|
Kalcs ( kiprblva, ezutn gy ksztem.)
1kg liszt
1kocka leszt
4 kanl cukor
2db tojs srgja
nagy csipet s
10 evkanl tolaj
6dl tej
Az lesztt felfuttatjuk a cukorral s langyos tejjel,
ssze dolgozzuk a tbbi hozzvalval, amg kztl , tltl elvlik.
Letekarva hromsorosra kelesztjk.
Izls szerint tlthetjk, mkkal, dival, kakaval, trval, kkusszal, lekvrral.180fokon stjk.
|
Sajtos rudak.
30dkg liszt
1tk.stpor
10dkg vaj
15dkg tejfel
1 tk. s
tetejre, 1 tojs ,(n megsztam), sajt.
Mindent simra gyrnk, stpapiron kinyujtjuk,
jjnyi szlesre , husszra vgjuk, megkenjk a
tojssal, megszrjuk a sajttal, 180 fokon elmelegtett stben
megstjk
Letekerva, nyersen a vendg rkezse eltt is sthetjk,
melegen a legjobb. |
Hjas. (Nem nehz s bonyolult! Egy picit idignyes.)
50dkg serts hj
70 dkg liszt
2 evkanl ecet
2 db tojssrgja
kevs s
2 evkanl cukor
kb. 2,5 dl langyos vz , liszttl fgg
hzi lekvr, stsll.
1. A hjat kiztatjuk, lehrtyzzuk, ledarljuk
2 evk. ecettel fehredsig keverjk.
2. A lisztet sszedolgozzuk a s, cukor, tojs, langyosvzzel s kb.
fl rig, dagasztjuk. Amg elkszl a hj kenke addig pihentetjk.
3. Amilyen vkonyra tudjuk kinyujtjuk s 1/3 rsz hjjal megkenjk.
sszhajtjuk, jobbrl- balra harmadig, balrl jobbra, alulrl fel,
fellrl le.
Flra pihens utn, kinyujt, ken, hajtogat, Majd flra pihens utn ismtel. Pihen s kb 7mm vastagra kinyujtjuk, lisztezet deszkn,
6x6 cm kockkra felvgjuk egy-egy teskanl lekvrt rakunk r,
Flbe hajtjuk s stpapirral kiblelt tepsin 230 fokosra elmelegtett stben, rzaszinre stjk. Mg melegen porcukorba forgatjuk.
70-80 db lesz belle. n dupla adagot ksztek s lefagyasztom.
Szobahmrskleten kiolvasztva, hetek mlva is hasznlhat, csak egy picivel tbb liszt kell a nyjtshoz.
J tvgyat hozz! |
Csehszlovk krmes.
30dkg cukor,
4 tojs srgja
10 kanl vz: habosra kavarni,
10dkg darlt di,
Szk 20 dkg liszt,
1 stpor,
b 2 kanl kaka, sszekavani
4 tojs felvert fehje: lazn a tbbihez kavarni.
Zsrozott lisztezett tepsiben 180 fokos elmelegtett stben,
pisktaknt megstni. Kihls utn atetejre kenjk a krmet.
4dl tejben , 4 evkanl lisztet megfznk, amikor kihl,
20 dkg vajat 20 dkg porcukorral 2db vanlis cukorral habosra kavarunk , majd a kettt sszekeverva a kihlt tsztra kenjk.
A tetejt dszthetjk , csokireszelkkek, vagy kkuszreszelkkel
J tvgyat hozz!
|
Csehszlovk krmes.
30dkg cukor,
4 tojs srgja
10 kanl vz: habosra kavarni,
10dkg darlt di,
Szk 20 dkg liszt,
1 stpor,
b 2 kanl kaka, sszekavani
4 tojs felvert fehje: lazn a tbbihez kavarni.
Zsrozott lisztezett tepsiben 180 fokos elmelegtett stben,
pisktaknt megstni. Kihls utn atetejre kenjk a krmet.
4dl tejben , 4 evkanl lisztet megfznk, amikor kihl,
20 dkg vajat 20 dkg porcukorral 2db vanlis cukorral habosra kavarunk , majd a kettt sszekeverva a kihlt tsztra kenjk.
A tetejt dszthetjk , csokireszelkkek, vagy kkuszreszelkkel
J tvgyat hozz!
|
Hts lngos.
1 kg liszt.
5dkg leszt.
1 ek. s.
2 dl. tejfl.
4 dl. tej.
2 db. tojs.
1 nagymret zacsk.
2 ek. olaj.
A hozzvalkat kzzel sszegyrjuk.
Az olajjal kikent zacskba tesszk.
Htben troljuk, kthtig is elll.
A stshez ktujjnyi olajat melegtnk s egy marknyi tsztt kzzel kihzunk.
A zacskt zrjuk vissza mert kiszradhat a tszta.
J tvgyat !
|
Habknny sskifli.
700g liszt sszegyrni
2 db tojs 4 rszre osztani
1 kispohr kefir kerekre nyjtani
100ml tolaj 2-2 rszt sszeragasztani a ss margarinnal.
60 g cukor 16 rszre vgni s a szlesebb vgtl feltekerni.
csipet s ismtelni a msik kt lappal.
100 ml tej sts 180c
50 g leszt
Margarin kenke: 200g margarin
25g s
|
Kossuth kifli.
6db tojs srgja
25dkg cukor
12dkg zsr
Kikeverjk,majd hozzadunk,
1 stpor
1 vanlis cukor
18 dkg liszt
1 citrom levt s lereszelt hjt
a 6 tojs felvert fehrjt.
A tetejre 10dkg darlt dit szrunk, de tehetnk bele is.
|
Joghurt torta.
3 pohr natr joghurt
2 pohr tejszn(2dl-es)
10 evkanl cukor
2 evkanl zselatin(25g)
2 vanlia cukor
½ kg gymlcs(eper, meggy, mlna,narancs, anansz, szibarack)
Alap: 3 tojsos piskta a tortaformban kihtve.
Krm:A joghurtot, a cukrot, a vanlis cukrot s a zselatint sszekeverjk s felmelegtjk addig, mg a zselatin fel nem olvad. Kihtjk. A tejszint felverjk s hozz keverjk az aprra vgott gymlcst is hozzadjuk.
Rntjk a pisktra s htben kihtjk.
|
Fnk.
½ kg liszt A liszt kzepbe mlyedst ksztnk, belemorzsoljuk az lesztt,
2dkg leszt kevs tejben feloldunk egy teskanl cukrot, rntjk s haggyuk
2 tojs srgja kelni. Hozz adjuk a tojssrgban elkevert cukrot s a st a
3 dl tej maradk tejet, sszegyrjuk s vgl az olvasztott zsrt is hozz
6 dkg zsr dagasztjuk. Addig, hogy elvljon tltl s kztl.Alul fell
5 dkg porcukor lisztezzk, letakarjuk. 1 rn t meleg helyen kelesszk.
csipetnyi s reszelt citrm hjj.
1l olaj a stshez Lisztezett deszkn, kzzel kb:3-4 centi vastagra szthzzuk.
Kerek szaggatval kiszaggatjuk s tovbb kelesszk.
Meleg olajban az egyik oldalt fed alatt a msikat fed nlkl,
egyenletes pirosra stjk. Porcukorral meghintjk, lekvrral
tlaljuk.
|
[33-14] [13-1]
|